19.10.2019г.
В последните години сме много чувствителни на тема хранене, особено ако то е здравословно. Интернет пространството „прелива” от информация за най-различни диети и информация за вредни и невредни храни. Днес и ние ще говорим на тази тема и ще развенчаем някои от най-големите митове свързани със здравословното хранене.
Мит №1 Яденето след 18 часа е вредно
Не знаем кой и кога е казал това, но не можем да се съгласим с него. С днешния начин на живот, вечерята след 19 дори след 20 часа е най-нормалното нещо на света. Това е така, защото масово работният ден на хората до 18 часа, което прави вечерята ни в този час невъзможна! Да, вярно че храната се преработва по-бавно вечер, но това е добър повод, да хапнем не толкова тежка храна!
Мит №2 Мазнините са вредни
Всичко в големи количества е вредно, същото се отнася и за мазнините, които приемаме. В нормални количества, обаче те са препоръчителни дори полезни, тъй като помагат на храната да се смели нормално, разгражда витамините А и Е и влияе положително на кожата и черния дроб. Добре е да ограничаваме мазнините, които идват от храни като колбаси, бисквити и торти.
Мит №3 Закуските между храненията са вредни
На кой ли не му се е хапвало нещо мъничко между 3-4часа докато е на работното си място? Това е напълно нормално за всеки функциониращ организъм, защото дори когато седи, човек изразходва енергия. За това не сме съгласни, че ако хапнем плод и шепа ядки след обяд, това би ни навредило.
Мит №4 Био = полезно
Продуктите, които са с етикет „био” в доста случаи не се различават по нищо от обикновените продукти, освен по по-високата им цена. Единствената храна, която можем да премием, че е наистина био е тази, която е отгледана от самите нас.
Мит №5 Въглехидратите трябва да се намалят
Въглехидратите се делят на прости и сложни. Когато ограничавате някои от тях, е добре да обърнете внимание на първия вид. Простите въглехидрати се намират в захарта, сладкишите, хлябът и картофите. Що се отнася до здравословно хранене, е добре да продължим приема на сложни въглехидрати като зърнени храни, плодове и някои зеленчуци.
Мит №6 Замразената храна е вредна
Темата за замразената храна е нож с две остриета. Ако знаем как да я приемаме, ще можем да се насладим на витамините в нея както и да я консумираме. Разбира се, винаги когато можем е добре да приемаме плодовете и зеленчуците пресни. Понякога обаче те не са в сезона си и се налага да готвим и приемаме замразени такива. Тайната да извлечем полезните витамини от тях е... да не ги размразяваме преди да ги приготвим. Когато размразяваме продуктите, водата разтваря и витамините и минералите и те изтичат заедно.
Мит №7 Оскъдното хранене води до отслабване
Това твърдение е абсолютен мит. Колкото по-малко храна се приема от организма, толкова по-бавно работи метаболизма! Ето за това е важно да се храним по-често и на малки порции.
Мит №8 Кафявата захар е полезна
В последните години много хора замениха бялата захар с кафява, под претекст, че тя е по-здравословна, полезна или дори диетична. Това обаче изобщо не е така. Единствената разлика между двете е, че при кафявата захар се запазва захарното влакно, което е кафяво и тя запазва цвета си.
Както и да се храним хората са казали, че „отровата е в количеството”, за това е важно да хапваме от всичко, но с мярка
18.02.2022г.
Бързият кредит и бюджетът ни
Доброто планиране на бюджета и балансът между разходите и приходите ни са основите на финансовата ни стабилност. Разбери как можеш да поддържаш този баланс тук.
Виж още
02.03.2022г.
Кога да не кандидатстваме за кредит?
Да изтеглиш кредит е важно решение и трябва да е обмислено добре. В днешната статия ще ти дадем ценни съвети в кои моменти не е подходящо да теглиш кредит, както и каква алтернатива може да избереш.
Виж още